HTML

retro90

A (80-as és) 90-es évek remekei...

Friss topikok

  • Szöle: Sziasztok! A kortárs filmelméletek újai nincs meg valakinek digitális formában véletlen??? köszö... (2009.04.24. 02:22) FILMEK / letölthető
  • tyőszike: van itt minden csajé', csak széjjöl köll dikhászni (2008.01.20. 00:08) Fridi só

Linkblog

2008.03.17. 13:26 retro90

Abaligeti-barlang / Természetvédelmi Terület


A védett terület nagysága:
Egy hektár.
Elhelyezkedés: A barlang védett területe a Mecsekben, Abaliget határában található.
Látogatás: Szabadon látogatható.
Kezelő: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága


Az Abaligeti-barlang Magyarország egyik legérdekesebb mészkőbarlangja. Hosszában, termeinek nagyságában, cseppköveinek gazdagságában nem veszi fel a versenyt az Aggteleki-, vagy a budapesti Szemlőhegyi-barlanggal, de méretei folytán jól áttekinthető folyosói és termei tanulságos kirándulást ígérnek. Az egymást követő termekben a cseppkőképződés legkülönbözőbb fázisait figyelheti meg közelről a látogató, ráadásul ezek a cseppkövek a szivárvány valamennyi színében pompáznak. A barlang egyedülálló abban a tekintetben is, hogy az egyetlen látogatható barlang, amelyben végig föld alatti patak mentén vezet az út, amelynek csobogásával a különböző téralakulatok mindig másképp játszanak. A barlang további érdekessége, hogy legtöbb terme több tonnás sziklák beszakadásával jött létre, és ez "testközelből" figyelhető meg.
A jégkorszakban kialakult barlang főága mintegy 450 méter, mellékágai között akad szintén több száz méteres is. A jól kiépített és korlátokkal védett járdán kényelmesen bejárható a termek – a Bagolyvár, a Kis és a Nagy Dóm, a Könyvtár stb. –, a szurdokok és a folyosók mindegyike.

Az Abaligeti-barlangot 1768-ban fedezte fel egy helybéli molnár, bár első üregét már jóval korábban is borospincének használta a falu plébánosa (erre emlékeztet a barlang népi neve: paplik).
A barlangot az ősember is ismerte, hiszen egyik termében kőkorszaki tűzhelyet találtak a kutatók. Ma a látogatókon kívül leginkább légúti betegségekben szenvedők keresik fel, mert levegőjének összetétele gyógyír bajaikra.
A barlang élővilága is értékes. Egy ritka jégkori reliktum vakrákfajon túl rendkívül gazdag denevérfaunának is otthont adnak a termek. A helyi szakemberek szerint – akik a barlang előterében külön kiállításon mutatják be a denevérek életét – mintegy húsz denevérfaj él a barlangban.

Szólj hozzá!

Címkék: terület barlang abaligeti barlang természetvédelmi abaliget


A bejegyzés trackback címe:

https://retro90.blog.hu/api/trackback/id/tr49384461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása